Pepparkakspaj med äpplen och fikon


Pepparkaksdeg:

1 1/2 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

1/2 dl vatten

100 g smör

1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomeransskal och nejlika

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


eller 700 g köpt pepparkaksdeg


Fyllning:

3 medelstora äpplen (500 g)

6 torkade fikon (125 g)


Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med pepparkakskryddorna. Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält. Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen. Arbeta ihop till en kletig deg, och låt gärna degen stå och svälla i några timmar.


Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen. Avsluta med resten av pepparkaksdegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter. Låt svalna lite och servera med vaniljglass.