LUSSESEMLOR


ca 20 st

5 dl mjölk

2 påsar (1 g) saffran

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 tsk mortlad kardemumma

2 dl strösocker

2 dl créme fraiche

100 g mjukt smör

Ca 13-14 dl vetemjöl

Fyllning:500 gr mandelmassa1/2 dl mjölkGör såhär:1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Jag brukar köra min i assistenten i 5 minuter. Den ska precis släppa ifrån kanterna på bunken, då är degen klar. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader.4) Dela upp degen i 20 delar och rulla ut till en orm. Forma till ett omvänt S. Jäs i ytterligare 30 min.5) Vispa upp ett ägg och pensla lussebullarna och strö på pärlsocker. In i ugnen i ca 8-10 min eller tills de fått fin färg.6) Låt dem svalna och dela lussebullen på längden. Riv mandelmassan och vispa upp den med mjölken. Vispa grädde och fyll sedan lussebullen med mandelmassan och vispgrädden.